Pagine

lunedì 23 luglio 2012

TAGLIATELLE PAGLIA E FIENO NELL’ORTO

SCROLL DOWN FOR ENGLISH 

 
Ricetta tipicamente estiva, perfetta per un pranzo in terrazza, e che dà il meglio di sé se avete la possibilità di avere un piccolo orto in cui coltivare le verdure..



INGREDIENTI PER 4 PERSONE
-240 g di tagliatelle paglia e fieno
-10 pomodorini ciliegina

-2 zucchine

-1 cipolla rossa

-1 melanzana

-1 cucchiaio di salvia e rosmarino tritati

-4 cucchiai di grana grattugiato (facoltativo)

-4 cucchiai di olio

-1 dado vegetale

-sale

-pepe


1)Pulite, lavate e asciugate tutte le verdure. Tagliate la melanzana e le zucchine a dadini. Sbucciate e affettate a velo la cipolla. Tagliate a metà i pomodorini.

2) Fate soffriggere la cipolla in una padella con l’olio. Aggiungete le zucchine e la melanzana preparate  il dado, il pepe e cuocete per qualche minuto a fuoco vivo, mescolando. Coprite, abbassate il fuoco e cuocete per 15 minuti. Unite i pomodorini e continuate la cottura per 8-10 minuti, coperto; quindi profumate con salvia e rosmarino.

3) Nel frattempo, lessate la pasta in abbondante acqua salata, scolatela, e conditela con il sugo preparato e il grana. Servite subito.



STRAW AND HAY GARDEN TAGLIATELLE
Typical summer recipe, perfect for a lunch on the terrace, which gives its best if you have the chance to have a small garden for growing vegetables ..

INGREDIENTS for 4 people
- 240 g of hay and straw tagliatelle 

- 10 cherry tomatoes

- 2 zucchini

- 1 red onion

-  1 eggplant

-  1 tablespoon chopped fresh sage and rosemary (even dry too) 

-   4 tablespoons grated Parmesan cheese (optional)

-  4 tablespoons oil

-  1 vegetable nut 

-   salt

-   pepper


1) Clean, wash and dry all vegetables. Cut the eggplant and zucchini into small cubes. Peel and slice the onion icing. Cut tomatoes in half.

2) Saute the onion in a frying pan with oil. Add the zucchini and eggplant prepared , add the nut and pepper and cook for a few minutes over high heat, stirring constantly. Cover, lower the heat and simmer for 15 minutes. Add the tomatoes and continue cooking for 8-10 minutes, covered, then scented with sage and rosemary.

3) Meanwhile, boil the pasta in abundant salted water, drain and toss with the sauce and Parmesan. Serve immediately.



Tagliatelle straw and hay: They originate from the Northern Italian regions, in particular from Emilia where they are well established in the culinary and gastronomy tradition (in the south you can find the dry pasta because of the  dry climate, in the north viceversa the humidity is perfect for  fresh egg pasta). “Straw and hay” means that one half of this kind of pasta are normal tagliatelle, the other half contains spinaches in the dough. 

Nessun commento:

Posta un commento

Grazie mille per essere passato di qui... :-)